Ochrana klienta aneb prošel realitní zákon.

Ochrana klienta aneb prošel realitní zákon.

Už se i k Vám někdy dostala nějaká ne příliš zábavná historka o tom, jak někdo z Vašich známých nebo přátel, narazil na realitního makléře, o kterém nakonec zjistil, že své profesi vlastně vůbec nerozumí? Bohužel i tací jsou mezi námi a tak jsme právě my, realitní makléři, kteří svojí práci rozumí, volali po změně. Sami si přejeme, aby náš obor dostal jasná pravidla a jasný řád. Abychom my, kteří „něco umíme a víme,“ nebyli spojováni s těmi druhými.

Realitní zákon byl tvořen a ministryně pro místí rozvoj Klára Dostálová jeho návrh 21.1.2019 předložila Vládě ČR. Doufáme tak, že nás onen zákon přiblíží k podmínkám, kterým podléhají ostatní státy v EU. Došlo k jeho schválení a já bych Vám ráda přiblížila, co čeká Vás, klienty. Získáte díky němu větší ochranu, větší jistotu, že prodávat nemovitost nikoliv vlastní cestou, ale s profesionálem, již nebude rizikem.

Jak řekla sama ministryně Klára Dostálová:  „Chceme dát realitnímu trhu jasnější pravidla a především tím pomoci chránit zájmy občanů, kteří do nemovitostí investují své celoživotní úspory.“

Cíl zákona je upravit a jasně vymezit vztahy mezi makléřem a klientem. Posílit ochranu klienta a přiblížit se tak podmínkám realitního zprostředkování v sousedních zemích, kde podléhá jasným pravidlům a evropské směrnici (zvanou „AML“), která se týká praní špinavých peněz a financování terorismu. Tento zákon by tedy měl zvýšit také konkurenceschopnost českých realitních makléřů na celém evropském trhu.

„Makléřina“ se tak zařadí mezi seznam vázaných živností, místo volných, ve které se nachází nyní. Vázaná živnost je podmíněna potřebnou kvalifikací. Tedy buď vzděláním, profesním vzděláním, nebo praxí či jejich kombinací. Realitní makléři budou muset mít vysokoškolské vzdělání, vzdělání v oblasti práva, ekonomie, financí, marketingu a obchodu nebo stavebnictví. V případě, že nesplňuje toto dosažené vzdělání, je možné ještě vyšší odborné nebo středoškolské, v kombinaci se třemi lety praxe. Stejně pak bude bráno osvědčení o profesní kvalifikace na základě složené, státem certifikované zkoušky. Této podmínce podléhají ti, kteří již profesi realitního makléře vykonávají.

Pro posílení jistoty a důvěry klientů je pak povinné pojištění odpovědnosti za případnou způsobenou újmu, stanovení jasné formy pro smlouvu o zprostředkování, která bude muset obsahovat povinné náležitosti a také maximální výpovědní dobu. Zprostředkovatel pak bude povinen předkládat klientovi některé písemnosti (doklad o pojištění, výpis z veřejného seznamu apod.). Realitní zákon bude upravovat také provize zprostředkovatelů, nebo přesně vymezí, co realitní makléř nesmí. Týká se především zákazu úschovy peněz  realitní kanceláře.

A tak se mi chce říci: „Chtěli jsme to, máme to.“ Klienti se už nebudou muset bát a poctiví profesionálové tak nebudou „házeni do jednoho pytle,“ s nepoctivými neprofesionály.

 

  

Zdenka Farkašová
Autor: Zdenka Farkašová

Narodila jsem se v Lanškrouně a celý život zde žiji. Z tohoto důvodu se především specializuji na  prodej a pronájem domů i bytů v Lanškrounském regionu, ale také i v Pardubickém, Olomouckém a Královehradeckém kraji.  Během mojí 16tileté praxe jsem prodala a pronajala více než 500 nemovitostí. 

Přes 30 let pracuji v obchodní branži a jsem certifikovaný realitní makléř s patnáctiletou praxí. Pravidelně navštěvuji vzdělávací kurzy a mimo jiné mám certifikát absolvování kurzu  „Prodejní  techniky“ realitního makléře, certifikát udělený vzdělávacím institutem „CHYTRÝ MAKLÉŘ“ v oblasti nový občanský zákoník a  v lednu roku 2020 jsem dostala Certifikát a osvědčení o zkoušce odborné způsobilosti pro realitní makléře. Jsem členem Realitní komory České republiky. Samozřejmostí je mé pojištění profesní odpovědnosti u Generali Česká pojišťovna a. s. 

Smyslem mého života je být šťastná. To je moje krédo. Snažím se ho držet jak v pracovním, tak v osobním životě. Pracuji především pro lidi. Chci jim pomoci k ideálnímu bydlení. Za dlouhá léta praxe jsem se přesvědčila, že poctivost se prostě vyplatí. Není nic lepšího, než potkat spokojené klienty, kterým jste svou prací dopomohli k vysněnému bydlení, to mi věřte. 

Realitní kancelář REALITY FARKAŠOVÁ - Zdenka Farkašová inzeruje na serverech ČESKÉREALITY.cz, Reality-Ústí nad Orlicí, Byty-Ústí nad Orlicí a Pozemky-Ústí nad Orlicí.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Přihlašte se k odběru článků

Jednou do měsíce tipy a rady e-mailem zdarma

zpracováním osobních údajů