Realitní krize je nevyhnutelná

Realitní krize je nevyhnutelná

Když něco nějakou dobu trvá, zvykneme si na to. A změna potom bolí. Velmi. Před 10ti lety přišla zatím ta poslední realitní, chcete-li ekonomická krize. Do té doby jsme měli dojem, že růst cen nemovitostí je vlastně samozřejmost.

Jak se na krizi připravit?

Už Warren Buffett řekl, že krize je příležitost.

Uvažujete o prodeji nemovitosti? Tak právě teď je nejlepší doba na prodej za posledních 10 let. Možná ještě ceny porostou, ale možná také ne. Až se zase ceny propadnou dolů i o desítky procent, pak bude pozdě prodávat. Tou dobou bude zase lepší kupovat.

A kdy přesně přijde ta krize?

Většina z nás má pocit, že krize už byla a že už bude jenom dobře. To si ale mysleli i v jiných státech:


1998 Rusko bylo tak zadlužené, že devalvovalo národní měnu.
1997 Thajsko na tom bylo tak špatně, že jejich měnu nahradil dolar.
1992 Británie vykrvácela částkou 3,5 miliardy liber.
1990 Japonsko a jejich nemovitostí krize, ceny padly o 50 %.

1989 USA Američané si špatně půjčovali a způsobili škodu 88 miliard dolarů. Něco podobného zvládli zopakovat ani ne za 10 let.

V roce 2008 ovlivnila krize v USA celý svět. Téměř třicet států zaznamenalo propad cen nemovitostí. Některé státy to bolelo opravdu hodně. Vzpomeňte si na Řecko.

Všechny tyto události zahýbali s cenami nemovitostí. Více či méně, ale vždy směrem dolů.

Není tedy otázka, zda krize – propad cen přijde, nebo nepřijde, je pouze otázka kdy to přijde.

A kdy tedy krize přijde? Podle realitního experta Tomáše Kučery to můžeme skutečně jen odhadovat. Prý se začne „něco dít“ kolem roku 2022. A to už je velmi brzy. 

Zdenka Farkašová
Autor: Zdenka Farkašová

Narodila jsem se v Lanškrouně a celý život zde žiji. Z tohoto důvodu se především specializuji na  prodej a pronájem domů i bytů v Lanškrounském regionu, ale také i v Pardubickém, Olomouckém a Královehradeckém kraji.  Během mojí 16tileté praxe jsem prodala a pronajala více než 500 nemovitostí. 

Přes 30 let pracuji v obchodní branži a jsem certifikovaný realitní makléř s patnáctiletou praxí. Pravidelně navštěvuji vzdělávací kurzy a mimo jiné mám certifikát absolvování kurzu  „Prodejní  techniky“ realitního makléře, certifikát udělený vzdělávacím institutem „CHYTRÝ MAKLÉŘ“ v oblasti nový občanský zákoník a  v lednu roku 2020 jsem dostala Certifikát a osvědčení o zkoušce odborné způsobilosti pro realitní makléře. Jsem členem Realitní komory České republiky. Samozřejmostí je mé pojištění profesní odpovědnosti u Generali Česká pojišťovna a. s. 

Smyslem mého života je být šťastná. To je moje krédo. Snažím se ho držet jak v pracovním, tak v osobním životě. Pracuji především pro lidi. Chci jim pomoci k ideálnímu bydlení. Za dlouhá léta praxe jsem se přesvědčila, že poctivost se prostě vyplatí. Není nic lepšího, než potkat spokojené klienty, kterým jste svou prací dopomohli k vysněnému bydlení, to mi věřte. 

Realitní kancelář REALITY FARKAŠOVÁ - Zdenka Farkašová inzeruje na serverech ČESKÉREALITY.cz, Reality-Ústí nad Orlicí, Byty-Ústí nad Orlicí a Pozemky-Ústí nad Orlicí.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Přihlašte se k odběru článků

Jednou do měsíce tipy a rady e-mailem zdarma

zpracováním osobních údajů